HOME

BILDKONST
ART

FOTOGRAFI
PHOTOGRAPHY
OM MIG
ABOUT ME

INGEMAR NYSTRÖM
Bildkonstnär

TEXTER


Sid 1 ELEFANTER OCH DEMONER-Essä

Sid 2 EN JAGSVAG JUL-Kortnovell

Sid 3 BURN BABY, BURN-Novell del I

Sid 4 BURN BABY, BURN-Novell del II

Sid 5 SPRIDDA ANTECKNINGAR


KLICKA FÖR SÄDESÄRLA  Motacilla alba !
  Djurgården försommaren 2003. En fem, sex kråkor har samlats kring en död hare. Dessa i vanliga fall så skygga kråkfåglar låter mig komma riktigt nära och jag kan studera dom i lugn och ro. Deras koncentration ligger helt på maten och varandra. Dom blandar ätande med trätande, rangordningen verkar lika viktig som att fylla magen. Dom är fantastiskt vackra, solljus och skuggor spelar över deras svarta fjädrar som ibland skiftar svagt mot en gråblå nyans. Till slut får dom nog av min närgångna uppvaktning. Nästan demonstrativt vänder dom mig ryggen och går i samlad trupp iväg över gräset. Men dom flyger inte iväg och så fort jag retirerat återvänder dom och fortsätter kalasandet.
Det var efter detta möte som jag på allvar tar upp kråkfåglar i min motivkrets. Jag är sedan dess väldigt svag för dom i mina ögon personliga och humoristiska! kråkfåglarna.
 
 
 
  Blåhammarens fjällstation 040823-040827
Målarresa i jämtländska fjällen med akvarellmålaren Lars A Persson som huvudlärare. Äntligen vila ifrån illustrerandet och få tid att experimentera med akvarellen! I början går det trögt trots att landskapet fyller mig med glädje och inspiration.
Sitter och petar som vanligt med avbildande och detaljer. Inte föränn jag lämnar målarskrinet inomhus och bara vandrar runt förutsättningslöst i landskapet så lossnar det. Efter några timmars promenerande söker jag mig in i värmen och målar som besatt. Landskapet finns kvar i mig som minne, som uttryck, som idé. Lars A Persson och gästlärare Hans
Dahlgren inspirerar hela gruppen till större och större spontanitet i uttrycket. Där Lars som person är direkt, intensiv och ivrig är Hans mer samlad, precis och eftertänksam. Båda är begåvade med flödig och snabb penselföring som ger pigment
rika och friska akvareller.
Jag passar också på att fota så mycket jag hinner, ska bli till stöd för framtida målningar, både i akvarell och olja.

 
 

 

 

.

På våren tycks björktrastarna invadera Södertälje. I buskar och snår hör man deras tjatterkvitter och ser dom pila över gräsmattor och gångstigar. Jag går min vanliga kvällspromenad ifrån Bellevuegatan upp mot Torekällberget via Badparken. Sluter ofta ögonen och andas in djupt. En ganska kort period, precis när träden börjat slå ut finns en speciell syrlig och rik doft i parker och skogsområden.
Just i inandningen upplever jag nästan en översinnlig berusande känsla, jag är i några svindlande sekunder en del av gräs och buskar, träd och syre.
Vitsippor som små herrgårdsfröknar med vita parasoll mot det gröna. En koltrasthane med intensiv gul näbb och ögonring ger mig en sekundsnabb blick under sin
dagg
maskjakt. Och blir inte minsta stressad av att jag stannar och beundrar hans sotsvarta fjäderdräkt.

Texter ©Ingemar Nyström

 

Sid
1 2
3 4 5Jag bloggar numera på FACEBOOK, klicka HÄR.
©2020 Tecknare Ingemar Nyström. No images or portion of this website may be reproduced without permission.

  070 994 15 38 | M@IL